De nieuwe voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, kreeg in maart een golf van kritiek over zich heen toen hij dit bij de presentatie van het plan suggereerde. Schäuble vindt dat Dijsselbloem ten onrechte zo fel werd bekritiseerd en heeft daar naar eigen zeggen ook niet aan meegedaan.

Het plan is opmerkelijk omdat rekeninghouders of spaarders ook fors meebetalen aan de bankensanering op Cyprus. Daarmee zouden Europese banken niet meer veilig zijn voor spaarders. Schäuble beklemtoont echter dat het volstrekt normaal is dat eigenaars, aandeelhouders en crediteuren deelnemen aan de redding als er iets misloopt met een financiële instelling. ,,Als dit niet zo zou zijn, kunnen banken met grote risicovolle zaken dikke winst maken en als het misgaat hun verliezen op alle burgers afschuiven. En dat hoort niet zo te zijn”, aldus Schäuble.

Uniek geval

Dijsselbloem gaf zelf zaterdag in Washington nogmaals aan dat binnen de Europese bankenunie die nu wordt gevormd, duidelijke regels zullen worden opgesteld voor de manier waarop wordt omgegaan met wankelende banken. Daaruit moet duidelijk worden op welke manier aandeelhouders en schuldeisers worden aangeslagen. ,,Zodat de kosten en de risico’s op een eerlijke manier worden verdeeld”, verduidelijkte Dijsselbloem.

Hij benadrukte verder dat de financiële crisis op Cyprus een uniek geval was. ,,We zullen elke situatie en alle banken met problemen apart aanpakken op basis van hun eigen karakteristieken. Door de omvang van de Cypriotische bankensector was de oplossing die daar werd gekozen, onontkoombaar.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl